Súhlasím Nesúhlasím

Tieto stránky používajú súbory cookie prvých a tretích strán na ukladanie informácií o vašom počítači. Kliknutím sem zistíte, ktoré súbory cookie sa na tejto webovej stránke používajú. Niektoré z týchto súborov cookie sú dôležité pre používanie našich stránok, iné pomáhajú zlepšiť vašu skúsenosť ako používateľa a niektoré môžu byť použité na reklamné účely (súbory cookie zacielenia/reklamné súbory cookie). Ak nechcete, aby sme počas používania tejto stránky ukladali vo vašom počítači súbory cookie tretej strany, kliknite na tlačidlo „Nesúhlasím“. Svoj súhlas môžete vyjadriť kliknutím na tlačidlo „Súhlasím“. Svoj súhlas môžete kedykoľvek odvolať tým, že nám napíšete na adresu: emea.datasubjectsrights@monsanto.com

 

Propagujete výsledok 14,7 t/ha úrody kukurice na vašich pokusoch. Nie je to prehnané?
Propagujete výsledok 14,7 t/ha úrody kukurice na vašich pokusoch. Nie je to prehnané? Je to len pokus. Na komerčných plochách takýto výsledok nedosiahnem. Alebo ako to funguje? Aký je rozdiel medzi pokusnými a komerčnými plochami?

Každého pestovateľa, ktorý pestuje kukuricu podporí výsledok jeho práce. I samotné pokusy patria do práce pestovateľa, s benefitom možnosti vyskúšania a prehliadky viacerých hybridov na relatívne malej ploche, ktorú plocha pokusu zaberá. Hoci ide len o pokus, pestovateľ chápe dôležitosť starania sa i o túto plochu. Spravidla sa na pokusnícke účely vyberajú tie “lepšie” rovnejšie polia v snahe zachovať čo najzhodnejšie podmienky pre všetkých členov pokusu. I pri zbere sa z celkovej plochy vyberie tá najhomogénnejšia časť pre všetkých členov – následne sa zberá. Nie vždy dosiahne pestovateľ hodnoty na úrovni 14t, ale dnes už pri bežnom kombajnovom zbere je možné zistiť aktuálny stav zberanej časti. V rámci jedného poľa môžu teda zberové hodnoty lavírovať od 5 – 16 t, ani takýto extrém nie je výnimkou, hoci ako príklad uvádzam nadsadené číslo. V celkovom sumári však vidíme priemer zložený z mnohých častí, ktoré i stonásobne prekročia plochu zberaného pokusu a jedného hybridu v ňom.

DEKALB® PROFESIONAL

DEKALB® PROFESIONAL


Genetika

26.07.2016
Ing. Peter Bokor, PhD.
V prípade, že je moridlo autorizované a registrované na ochranu osiva, je deklarovaná jeho účinnosť na patogénne organizmy...
25.07.2016
Ing. Peter Bokor, PhD.
Pleseň kapustová bola v roku 2016 pozorovaná aj na Slovensku, ale nemyslím si, že by spôsobila vážnejšie problémy či už v súčasnosti alebo pri vzchádzaní porastov repky ozimnej na jeseň...
21.07.2016
Ing. Peter Bokor, PhD.
Na Slovensku výskyt nádorovitosti koreňov nie je presne zmapovaný. Najvyššie riziko výskytu tohto ochorenia hrozí v porastoch repky ozimnej, ktoré sú vysiate v teplom a na zrážky bohatom období...
18.07.2016
Ing. Peter Bokor, PhD.
V tomto čase (obdobie dozrievania repky) sa v porastoch repiek môžu objaviť symptómy viacerých chorôb. Len zriedka je možné vidieť symptómy...
19.06.2016
Ing. Anna Sadloňová-Plačková, PhD.
Gén RLM7 zodpovedá za zdravotný stav repky a pomáha repke lepšie a efektívnejšie odolávať tlaku hubových chorôb, resp. následné škody spôsobené infekciou nie sú tak vysoké ako v prípade repiek bez tohto génu....
17.06.2016
Ing. Anna Sadloňová-Plačková, PhD.
Úrodový potenciál repky je vysoký – za ideálnych podmienok, tie sa však realite výrazne vzďaľujú. Pre repku ako kapustovinu je mimoriadne dôležitý dostatok pôdnej vody...
16.06.2016
Ing. Anna Sadloňová-Plačková, PhD.
Repka môže poľahnúť z mnohých príčin, často je to poškodenie koreňového krčku, ktoré býva spôsobené chorobami, škodcami, nedostatočne pripravenou pôdou....
Takto vyzerá moja repka po tom, čo prišli mrazy v apríli. Čo sa s tým dá ešte robiť?
15.06.2016
Ing. Anna Sadloňová-Plačková, PhD.
Mrazové obdobie v tejto sezóne prišlo na začiatku mája a zasiahlo skoro celé Slovensko s výnimkou východného Slovenska....

Spýtajte sa nás

Spýtajte sa odborníkov na horúce témy pri pestovaní repky.
Zaujímavú otázku zverejníme aj pre ďalších návštevníkov.
O emailu
Vašu e-mailovú adresu použijeme iba na komunikáciu v súvislosti s Vašou otázkou. Spoločnosť Monsanto použije Vaše osobné údaje na marketingové účely iba s Vašim súhlasom.

Budú odpovedať

Genetika - Ing. Anna Sadloňová-Plačková, PhD.
Choroby – Ing. Peter Bokor, PhD.
Klíma - prof. RNDr. Bernard Šiška, PhD.
Pôda – Ing. Roman Hašana, PhD.
Škodcovia - Ing. Anna Sadloňová-Plačková, PhD.